Torek | 22.01.2019 | 14:26

Bazeni niso neuresničljive sanje

Gradnja in vzdrževanje bazenov ni več tako zapletena in draga, kot je to bilo še pred leti. Zato si je vse več lastnikov hiš že zagotovilo možnost uživanja na lastnem vrtu predvsem v poletnih mesecih.

Tako si bazen lahko postavimo v neposredni bližini doma, na vrtu, vikendu, celo na strehi stanovanjskega bloka ali pa v zaprtih prostorih. Po načinu gradnje poznamo montažne, poliestrske, zidane, betonske in naravne bazene oziroma bazenske školjke. Med tipi ločimo še bazen s prelivnim robom in bazen z odtočniki (skimerji). Najcenejši so montažni najdražji pa betonski, ki pa so tudi najbolj kakovostni.

Ker je projekt gradnje relativno zapleten, se je treba najprej posvetovati s strokovnjakom, mi pa vam bomo dali nekaj osnovnih dejstev, ki jih upoštevajte pred samo investicijo. Pred gradnjo je treba pridobiti potrebne papirje. Pri upravni enoti je tako treba priglasiti dela za urejanje vrta velja do približno 35 kvadratnih metrov vodne površine bazena. Ob določitvi lokacije pa še prej preverite na katero infrastrukturo lahko naletite. V zemlji leži veliko kablov, cevi in drugih napeljav.

Obliko prepuščamo vašemu okusu, pred tem pa morate vedeti kaj boste v bazenu počeli. Za rekreacijo oziroma rekreativno plavanje je treba zgraditi daljši in ožji bazen, globok pa naj bo vsaj meter in pol. Za užitke in čofotanje pa obliko prepuščamo vaši domišljiji. Klasika so okrogli, kvadratni in ledvičasti bazeni, vendar je vse več bazenov s povsem nepravilnimi oblikami.

Zidani bazen
Nekateri še vedno trdijo, da je pravi le zidani bazen. Vendar gre pri tem za zelo zahteven gradbeni poseg in ga na svojo roko brez izkušenega arhitekta ne gre zidati. Dokaj zahtevna, a malo bolj preprosta je gradnja tako imenovanih liner bazenov, ki jih z izbranimi bloki nadzidamo na ustrezno betonsko podlago.

Poliestrski bazen
Poliester je hvaležen material in ga proizvajalci bazenov uporabljajo že precej časa. Za poliestrski bazen, ki ga ni treba betonirati, poleg ohišja pa dobimo še črpalko in drug pribor, je treba izkopati primerno luknjo, kamor namestimo ohišje. Že pred vkopom oziroma namestitvijo bazena pa je treba razmisliti o dodatnih željah, kot so reflektorji, masažne šobe, grelci in podobno.

Montažni bazen
Montažnih bazenov, predvsem okroglih, ni treba niti vkopavati, saj imajo ustrezne okvirje in notranjo oblogo. S takim bazenom res ne bomo nikogar prepričali, da smo esteti, nepraktičnosti pa nam tudi ne bo mogel nihče očitati. Konstrukcijo je namreč moč zložiti in spraviti v malo večjo klet, kjer počaka do naslednje sezone. Nekaj več dela in spretnosti potrebujemo pri tovrstnih bazenih drugih oblik.

Masažni bazen
Vendar vsi nimamo sreče, da bi lahko postavili pravi bazen, zato pa lahko v majhnih odprtih ali zaprtih prostorih postavimo masažnega. Eni cenijo velikost, drugi tehniko, pri notranjih bazenih pa šteje, da se lahko v njih namakamo ali sproščamo vse leto, tudi pozimi. Ponavadi imajo taki bazeni sistem za ogrevanje vode in termoizolacijski pokrov, ki prepreči hlajenje. Ko smo že pri temperaturi, še povejmo, da lahko vodo v teh bazenih ogrejemo od 25 do 42 stopinj Celzija. Kot že rečeno, te bazene postavimo na vrt, v kopalnico, na teraso ali priredimo klet, lahko pa so prostostoječi, delno vgrajeni ali pa jih postavimo na talno raven.

Liner bazeni
Gre za hitro uveljavljeno novost. Stene teh bazenov so narejene iz različnih materialov z različnimi tehnikami in so postavljene ali zgrajene na betonskih podlagah. Lesene konstrukcije, betonski, siporex, stiroporni ali opečni zidaki, pločevinasti elementi iz dvomilimetrske pločevine z oporniki in sestavljive plastične konstrukcije, ki jih lahko učvrstimo z betonom, je le nekaj od možnih tehnik.

Vzdrževanje in čiščenje bazenov

Danes je tudi vzdrževanje bazenov relativno preprosto in relativno hitro. Pa vendar brez truda ne bo šlo, čeprav je na trgu množica avtomatskih sistemov. Tako za nadzor vode ne bomo porabili več kot nekaj deset minut na teden. Malce dlje se bomo zamudili pri tedenskem ročnem ali avtomatskem sesanju. Dobro je, da od izvajalca bazenske tehnike zahtevamo navodila kako naj vzdržujemo vodo.

Poleg tega pa še nekaj nasvetov za nemotene in mirne užitke. Na začetku sezone je pač treba bazen očistiti in opraviti manjša dela. Odstranimo nečistoče in bazen popolnoma izpraznimo, saj bomo le tako odstranili vodni kamen in trdovratne nečistoče kot so različne saje in maščobe. Po temeljitem čiščenju moramo bazen še bolj temeljito sprati, sicer se bomo namesto v kristalni vodi kopali v peneči kopeli. Naj ne bo odveč tudi opozorilo, da je treba za tovrstna čiščenja uporabljati posebna in ne navadnih kuhinjskih čistil.

Pred ponovnim polnjenjem bazena preverite še filtrirno napravo. Najprej uravnajte pH vrednost vode. Nato sledi osnovna dezinfekcija oziroma sunkovito kloriranje, po nekaj dnevih vodo normalno negujte.

pH-vrednosti vode
pH vrednost vode vpliva na vse faktorje bazenske vode. Zato je važno, da je pH vedno med 7,0 in 7,4. V tem območju sredstva za nego vode ob najmanjši porabi dosegajo največjo učinkovitost.

Dezinfekcija
Ko se voda segreje, se začnejo klice hitreje razmnoževati, zato je treba uporabiti oksidacijska sredstva - klorovi proizvodi ali proizvodi na osnovi aktivnega kisika. Idealne koncentracije: klor od 0,6 do 1,0 mg/l, aktivni kisik nad 5 mg/l.

Preprečevanje alg
Z algami se hranijo bakterije. Za neoporečno kvaliteto vode je treba nujno preprečiti nastajanje alg na bazenu in v vodi.

Kosmičenje
Koloidov ali najmanjših delcev nečistoč filter ne more zadržati. Proti njim uporabljamo sredstva za kosmičenje, ki zagotavljajo kristalno čisto vodo.

Dodatna oprema bazenov

Poleg nakupa nujnih čistilnih naprav, lastniki njihove bazene opremijo z različnimi napravami in orodji. Gre tako za estetsko, zabavno in povsem funkcionalno opremo. Izbira ne pozna meja, na slovenskem trgu pa je moč dobiti praktično vse.

Masažni sistemi
Črpalke ustvarjajo močne curke vode in zraka, ki masirajo kopalčevo telo. Masažni sistemi omogočajo masažo z zrakom, vodo ali kombinacijo obeh. Ponudba je zelo velika, tako da lahko za vsak bazen izdelamo poseben masažni sistem z različnim številom šob. Po navadi pa jih vgradimo v stene nad klopmi ali na vgrajene stopnice.

Ustvarjanje protitoka
Gre za naprave, ki omogočajo plavanje v zelo majhnih bazenih, vendar jih je možno vgraditi v vse vrste bazenov. Protitok tako rekreativcem omogoča plavanje doma, z boljšimi napravami pa je mogoče upravljati tako moč kot tudi smer protitoka.

Grelci
Tudi za gretje vseh vrst bazenov je ponudba zelo pestra. Največ sistemov vodo greje z izmenjevalcem toplote, ki delujejo s pomočjo tople vode iz domače kotlovnice. Najti je moč tudi grelce na sončno energijo, električne grelce ter posebne plinske grelce. Seveda pa je način gretja vode odvisen od zahtev lastnikov in obstoječe opreme v bližnjem objektu.

Osvetlitev
Veliko je bazenov, ki so osvetljeni s podvodnimi reflektorji, nočno plavanje v osvetljenem bazenu pa pričara še posebne romantične občutke. V bazene se po navadi vgradijo posebne niše za reflektorje, z močjo okoli 300 wattov, možni pa so tudi posebni barvni filtri, ki povečajo svetlobne efekte. V bazenih nepravilnih oblik je mogoče vgraditi tudi reflektorje manjših moči.
Zadnji krik tehnologije so posebna optična vlakna, ki omogočajo paleto eksotičnih barv, spektre pa je mogoče spreminjati.

Tobogani
Bazeni so že tako raj za otroke, ki ga popestrimo prav s tobogani. Skoraj vsi tobogani imajo tudi napeljavo za vodo iz vodovoda ali neposredno iz bazena.

Gejzirji
Namestimo jih na dno bazena od koder bruhajo veliko vode in zraka. Te bazene je moč brez težav vgraditi v liner in betonske bazene.

Podvodni zvočniki
Gre za vodoodporne zvočne sisteme, ki le še dopolnjujejo dobro počutje in popestrijo zabave. Vgradimo jih lahko tudi v bazene s slano in močno klorirano vodo. Še posebej pridejo do izraza, če je ozvočena tudi okolica bazena.

Lestve
Lestve olajšajo vstop in izstop iz bazena, po navadi pa so izdelane iz kovine, na prečkah pa je pritrjen protizdrsni material. Lestev je veliko, treba je le izbrati glede na potrebe in vrste bazenov.

Skakalne deske
Pred montažo je treba poleg samega stanja upoštevati tudi globino vode, saj lahko drugače pride do hudih poškodb.

Bazenska pokrivala
Bazene moramo pokriti oziroma zaščititi zaradi več vzrokov – izhlapevanje, hlajenje vode ponoči ali ob slabem vremenu, zaščita pred umazanijo in drugo. najlažje to storimo z zložljivimi pokrivali. Navadna in termozaščita je po navadi nameščena na poseben navijalni sistem, prevleko pa po potrebi izvlečemo, po uporabi pa navijemo nazaj.

NOVO - Dom.Si21

Spletne strani Dom.Si21 so novost portala Nepremičnine Si21 in so namenjene vsem, ki želijo visoko kakovost bivanja in preživljanja prostega ter delovnega časa v urejenem domačem okolju.

Zavedamo se, da želi vsaka družina, ki živi v hiši ali stanovanju opremiti svoj dom po njihovih potrebah in željah. Tako bomo vsakih 14 dni predstavili osnovne napotke kako se lotiti želene spremembe ali dopolnitve bivalnega prostora. Ker se v uredništvu zavedamo, da ne poznamo vseh želje in težav, bomo veseli vaših predlogov in pripomb. Le tako bomo lahko sproti spremljali potrebe in ter vsebine dopolnili s konkretnimi informacijami.

Poleg tega bi radi poljudne tematike popestrili z dinamičnimi vsebinami. Zato želimo objaviti tudi fotografije iz vašega doma, še bolj pa bomo veseli, če bomo lahko objavili ujete trenutke med vašim delom oziroma prenovo. Najbolj duhovite in posrečene fotografije bomo vsak mesec nagradili s praktičnimi nagradami.

Vaše predloge, pripombe in utrinke pošljite po elektronskem naslovu: nepremicnine@kabi.si

E-NOVOSTI

Želite prijemati novosti v vaš e-nabiralnik?NAPOVEDNIK

Varnost pred dopusti

  • o varnostnih sistemih
  • protivlomna okna in vrata
  • alarmne naprave 
Oglaševanje
Oglaševanje