Sobota | 15.12.2018 | 08:38

Bazeni niso neuresničljive sanje

Gradnja in vzdrževanje bazenov ni več tako zapletena in draga, kot je to bilo še pred leti. Zato si je vse več lastnikov hiš že zagotovilo možnost uživanja na lastnem vrtu predvsem v poletnih mesecih.

Tako si bazen lahko postavimo v neposredni bližini doma, na vrtu, vikendu, celo na strehi stanovanjskega bloka ali pa v zaprtih prostorih. Po načinu gradnje poznamo montažne, poliestrske, zidane, betonske in naravne bazene oziroma bazenske školjke. Med tipi ločimo še bazen s prelivnim robom in bazen z odtočniki (skimerji). Najcenejši so montažni najdražji pa betonski, ki pa so tudi najbolj kakovostni.

Ker je projekt gradnje relativno zapleten, se je treba najprej posvetovati s strokovnjakom, mi pa vam bomo dali nekaj osnovnih dejstev, ki jih upoštevajte pred samo investicijo. Pred gradnjo je treba pridobiti potrebne papirje. Pri upravni enoti je tako treba priglasiti dela za urejanje vrta velja do približno 35 kvadratnih metrov vodne površine bazena. Ob določitvi lokacije pa še prej preverite na katero infrastrukturo lahko naletite. V zemlji leži veliko kablov, cevi in drugih napeljav.

Obliko prepuščamo vašemu okusu, pred tem pa morate vedeti kaj boste v bazenu počeli. Za rekreacijo oziroma rekreativno plavanje je treba zgraditi daljši in ožji bazen, globok pa naj bo vsaj meter in pol. Za užitke in čofotanje pa obliko prepuščamo vaši domišljiji. Klasika so okrogli, kvadratni in ledvičasti bazeni, vendar je vse več bazenov s povsem nepravilnimi oblikami.

Zidani bazen
Nekateri še vedno trdijo, da je pravi le zidani bazen. Vendar gre pri tem za zelo zahteven gradbeni poseg in ga na svojo roko brez izkušenega arhitekta ne gre zidati. Dokaj zahtevna, a malo bolj preprosta je gradnja tako imenovanih liner bazenov, ki jih z izbranimi bloki nadzidamo na ustrezno betonsko podlago.

Poliestrski bazen
Poliester je hvaležen material in ga proizvajalci bazenov uporabljajo že precej časa. Za poliestrski bazen, ki ga ni treba betonirati, poleg ohišja pa dobimo še črpalko in drug pribor, je treba izkopati primerno luknjo, kamor namestimo ohišje. Že pred vkopom oziroma namestitvijo bazena pa je treba razmisliti o dodatnih željah, kot so reflektorji, masažne šobe, grelci in podobno.

Montažni bazen
Montažnih bazenov, predvsem okroglih, ni treba niti vkopavati, saj imajo ustrezne okvirje in notranjo oblogo. S takim bazenom res ne bomo nikogar prepričali, da smo esteti, nepraktičnosti pa nam tudi ne bo mogel nihče očitati. Konstrukcijo je namreč moč zložiti in spraviti v malo večjo klet, kjer počaka do naslednje sezone. Nekaj več dela in spretnosti potrebujemo pri tovrstnih bazenih drugih oblik.

Masažni bazen
Vendar vsi nimamo sreče, da bi lahko postavili pravi bazen, zato pa lahko v majhnih odprtih ali zaprtih prostorih postavimo masažnega. Eni cenijo velikost, drugi tehniko, pri notranjih bazenih pa šteje, da se lahko v njih namakamo ali sproščamo vse leto, tudi pozimi. Ponavadi imajo taki bazeni sistem za ogrevanje vode in termoizolacijski pokrov, ki prepreči hlajenje. Ko smo že pri temperaturi, še povejmo, da lahko vodo v teh bazenih ogrejemo od 25 do 42 stopinj Celzija. Kot že rečeno, te bazene postavimo na vrt, v kopalnico, na teraso ali priredimo klet, lahko pa so prostostoječi, delno vgrajeni ali pa jih postavimo na talno raven.

Liner bazeni
Gre za hitro uveljavljeno novost. Stene teh bazenov so narejene iz različnih materialov z različnimi tehnikami in so postavljene ali zgrajene na betonskih podlagah. Lesene konstrukcije, betonski, siporex, stiroporni ali opečni zidaki, pločevinasti elementi iz dvomilimetrske pločevine z oporniki in sestavljive plastične konstrukcije, ki jih lahko učvrstimo z betonom, je le nekaj od možnih tehnik.

E-NOVOSTI

Želite prijemati novosti v vaš e-nabiralnik?NAPOVEDNIK

Varnost pred dopusti

  • o varnostnih sistemih
  • protivlomna okna in vrata
  • alarmne naprave 
Oglaševanje
Oglaševanje