Sobota | 15.12.2018 | 08:38

Vrste streh

strešna kritina Trimoform

strešna kritina Trimoform

strešna kritina Trimoform

strešna kritina Trimoform

Streha mora biti kakovostna, ustrezati vsem okoljskim standardom in estetskim značilnostim območja, kjer stoji stavba, izbira kritine pa je odvisna tudi od naklona. V Sloveniji imajo najbolj strme strehe tudi več kot 60-stopinj. Vendar morajo biti lastniki hiš s položnimi strehami pozorni na zamakanje in paziti, da se elementi dobro prekrivajo. Voda lahko namreč med stiki zastane in do poplave na podstrešju ni daleč. Vsekakor pa je treba pred izbiro vprašati mnenje prodajalca in strovnjaka.

Opečna kritina
V Slovenji je ta kritina zelo pogosta in jo strokovnjaki zelo cenijo. Najbolj pogost je bobrovec, s katerim lahko pokrivamo tudi strme strehe. Bobrovec so v sredini prejšnjega stoletja zaradi nižje cene deloma nadomestili težji opečni zarezniki.
Na primorskem so pogosti korci. To ni čudno, saj so težji, zato so bolj primerni v vetrovnih predelih – burja –, poleg tega pa imajo dobre lastnosti v mrazu in vročini. S korci prekrivajo tako stanovanjske kot tudi gospodarske objekte in ustanove.

Betonska kritina
Betonski strešniki so težki in primerni za vse naklone. Zelo težki so tudi betonski zarezniki.

Bitumenska kritina (tegola)
To je lahka ognjeodporna kritina, ki zelo dobro prenaša različne vremenske vplive, z njo pa lahko pokrivamo vse naklone – tudi do 90 stopinj. Primerna je za montažne objekte in razgibane strehe, saj jo je enostavno polagati.
Bitumenske valovite plošče največ polagajo pri popravilih poškodovanih streh.

Vlaknene plošče
Valovite vlaknene plošče lahko polagamo na strehe z nizkim naklonom, vendar mora biti naklon večji od sedmih stopinj. Druga vrsta vlaknastih streh so ravne plošče, ki so primerne za naklone od 15 do 20 stopinj.

Kovinska kritina
Ta lahka in zelo elastična kritina ima zelo dolgo do 50-letno življenjsko dobo (tako proizvajalci). Obstaja več izvedenk - plošče, trakovi in aluminijaste skodle in pocinkana pločevina. Pocinkane galvanizirane jeklene pločevine in plošče iz trapezne pocinkane ali aluminijaste pločevine imajo na spodnji strani poliuretanski obrizg, zaščiten z aluminijasto folijo, med trapezi je toplotna izolacija.
Jekleni strešniki so primerni za vse vrste streh in zaradi majhne teže tudi za polaganje na dotrajano kritino.

Celulozna kritina
Gre za lahke plošče, ki so primerne za nove in zamenjavo dotrajanih streh. Celulozna kritina je impregnirana z bitumnom, polagajo pa jih na strme in položne strehe.

E-NOVOSTI

Želite prijemati novosti v vaš e-nabiralnik?NAPOVEDNIK

Varnost pred dopusti

  • o varnostnih sistemih
  • protivlomna okna in vrata
  • alarmne naprave 
Oglaševanje
Oglaševanje