Sobota | 15.12.2018 | 08:16

Vzdrževanje in čiščenje bazenov

Danes je tudi vzdrževanje bazenov relativno preprosto in relativno hitro. Pa vendar brez truda ne bo šlo, čeprav je na trgu množica avtomatskih sistemov. Tako za nadzor vode ne bomo porabili več kot nekaj deset minut na teden. Malce dlje se bomo zamudili pri tedenskem ročnem ali avtomatskem sesanju. Dobro je, da od izvajalca bazenske tehnike zahtevamo navodila kako naj vzdržujemo vodo.

Poleg tega pa še nekaj nasvetov za nemotene in mirne užitke. Na začetku sezone je pač treba bazen očistiti in opraviti manjša dela. Odstranimo nečistoče in bazen popolnoma izpraznimo, saj bomo le tako odstranili vodni kamen in trdovratne nečistoče kot so različne saje in maščobe. Po temeljitem čiščenju moramo bazen še bolj temeljito sprati, sicer se bomo namesto v kristalni vodi kopali v peneči kopeli. Naj ne bo odveč tudi opozorilo, da je treba za tovrstna čiščenja uporabljati posebna in ne navadnih kuhinjskih čistil.

Pred ponovnim polnjenjem bazena preverite še filtrirno napravo. Najprej uravnajte pH vrednost vode. Nato sledi osnovna dezinfekcija oziroma sunkovito kloriranje, po nekaj dnevih vodo normalno negujte.

pH-vrednosti vode
pH vrednost vode vpliva na vse faktorje bazenske vode. Zato je važno, da je pH vedno med 7,0 in 7,4. V tem območju sredstva za nego vode ob najmanjši porabi dosegajo največjo učinkovitost.

Dezinfekcija
Ko se voda segreje, se začnejo klice hitreje razmnoževati, zato je treba uporabiti oksidacijska sredstva - klorovi proizvodi ali proizvodi na osnovi aktivnega kisika. Idealne koncentracije: klor od 0,6 do 1,0 mg/l, aktivni kisik nad 5 mg/l.

Preprečevanje alg
Z algami se hranijo bakterije. Za neoporečno kvaliteto vode je treba nujno preprečiti nastajanje alg na bazenu in v vodi.

Kosmičenje
Koloidov ali najmanjših delcev nečistoč filter ne more zadržati. Proti njim uporabljamo sredstva za kosmičenje, ki zagotavljajo kristalno čisto vodo.

E-NOVOSTI

Želite prijemati novosti v vaš e-nabiralnik?NAPOVEDNIK

Varnost pred dopusti

  • o varnostnih sistemih
  • protivlomna okna in vrata
  • alarmne naprave 
Oglaševanje
Oglaševanje