Torek | 22.01.2019 | 14:29
Slika št.1: Senzibilna in latentna toplota

Možnosti uporabe »PCM« materialov v pasivni gradnji

Nedelja, 26. avgust 2007 - 16:06

V primeru lahke gradnje, vgrajeni materiali običajno ne predstavljajo zadostne mase za hranjenje toplote, zato se stavbe preko dneva pregrevajo, preko noči pa intenzivno ohlajajo. Z uporabo fazno spremenljivih materialov (PCM Phase Change Materials), ki omogočajo shranjevanje latentne toplote, lahko takšno stanje kompenziramo.

Za pasivne hiše je značilna uporaba toplo zračnih ogrevalnih sistemov z rekupeacijo toplote. Letna raba toplote za ogrevanje znaša ≤ 15 kWh/(m2a). Tudi v ogrevalnem sistemu je možna kombinirana uporabe sončne energije in toplotne črpalke s hranilniki latentne toplote na osnovi PCM.

več o tem

Naravni gradbeni materiali

Nedelja, 26. avgust 2007 - 16:06

Na vse gradbene materiale je potrebno gledati večplastno. T pomeni, da mora biti proizvodni proces okolju in človeku čim bolj prijazen. Do škodljivih vplivov na okolje lahko pride pri pridobivanju surovin, proizvodnji, vgradnji, uporabi in kasneje še pri odstranitvi. Škodljivi vpliv na okolje so velika poraba energije, škodljive emisije in predvsem izkoriščanje neobnovljivih virov energije in surovin. Zadnje čase se kot alternativa vse bolj uporabljano namesto klasičnih toplotno izolacijskih materialov naravna toplotno izolacijska gradiva. V proizvodnem procesu in fazi uporabe pri teh materialih ne prihaja do pojavov, ki bi bili škodljivi za človekovo zdravje. Naravni materiali za toplotne izolacije so večinoma rastlinskega izvora, po uporabi se reciklirajo ali o razgradijo. Surovine za naravne toplotno izolacijske material so lesna vlakna, celulozni kosmiči, pluta, slama, konoplja, lan, ovčja volna, kokosova vlakna in bombaž.

več o tem

E-NOVOSTI

Želite prijemati novosti v vaš e-nabiralnik?NAPOVEDNIK

Varnost pred dopusti

  • o varnostnih sistemih
  • protivlomna okna in vrata
  • alarmne naprave 
Oglaševanje
Oglaševanje